Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2011 10:15 - Какво е Бхагават Гита.
Автор: universalnoto Категория: Други   
Прочетен: 892 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.08.2011 10:39


В "Бхагават Гита" са изложени основни философски положения на йога.
Книгата е създадена като част от епоса "Махабхарата" писана от Вяса.
Същността, целта на книгата е да убеди кшатриите(воините) да воюват и да преодолеят психологическите и морални пречки, които ги разколебават.
За това "Бхагават Гита" използва философията на йогите за да убеди воините да воюват и да повдигне бойния им дух с философски разсъждения.

Силата на философията да повдига бойния дух е демонстрирана най-добре от самурайте, които с основаната си на дзен и на конфуцианството философия били страшни воини.

Известно е, че "Бхагават Гита" била любимата книга на Опенхаймер, създателя на атомната бомба. Очевидно Опенхаймер се нуждаел от убеждение или от успокоение на съвестта, защото създаването на атомната бомба е било морален проблем за него. Това го е направило част от войната без да воюва в буквалния смисъл на думата.
"Бхагават Гита" оправдава действията на воините, а в случая и на учените създали страшното оръжие.

Опенхаймер цитирал по повод създаването на атомната бомба "Бхагават Гита" 11гл. 32 стих:

Аз съм Времето. Аз се разраствам:

руша и поглъщам световете.

Дойдох да изтребя тези две армии.

И без да воюваш — те пак ще загинат.


Така той е просто оръдие или въплъщение на Времето. В случая с атомната бомба Опенхаймер е въплъщението(аватара) на естеството на нещата. Изпълнител на обективната необходимост. И затова — воювай, Бхарата! - това е изводът на "Бхагават Гита", философският извод. Разбира се, войната за Опенхаймер имала други измерения. "Бхагават Гита" е повдигнала бойния му дух за да създаде атомната бомба.

А знаете ли, че Опенхаймер е бил комунист, също като социалиста Айнщайн.
Това е характерно за великите умове. Те оценяват предимствата и достойнствата на социализма.
Според Айнщайн основният порок на капитализма е пренебрегването на човешката личност. Той твърди, че спазването на правата на човека може да стане само при плановата икономика и че демократичното общество само по себе си не може да ограничи своеволията на големите компании и олигархията.


 "Отношението ми към Бог е това на един агностик. Убеден съм, че ясното съзнание за водещата роля на моралните принципи при подобряването и облагородяването на живота не се нуждае от идеята за законодател, още по-малко от законодател, който действува чрез награда и наказание." - Алберт Айнщайн.

Поянение: Aгностицизъм (на гръцки: - не, без и на гръцки: γνῶσις - знание) е виждането, че съществуването или несъществуването на свръхестествени същества, в частност Бог е нещо, което остава завинаги неизвестно и непознаваемо



 







Тагове:   бхагават гита,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnoto
Категория: Други
Прочетен: 698770
Постинги: 373
Коментари: 326
Гласове: 231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031