Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2011 10:57 - Истината за Орфей
Автор: universalnoto Категория: Други   
Прочетен: 3092 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.06.2011 11:07


Орфей и орфизма нямат нищо обща с НЛО и имат чисто земен произход, но трябва да изясним същността на това учение родено по нашите земи.
Името Орфей се тълкува като Просветителя от планината. Бил тракийски цар от Родопите.
Като такъв трябва да е имал много съпруги, но една от тях била любимата му Евридика. Нейната смърт го натъжила много и той потърсил утеха в задгробните вярвания.
Митът за пътуването на Орфей в подземния свят всъщност е орфическа алегория на орфическото учение. Това е притча за поучение на вярващите.
Според древните гърци и траките душите на грешните в ада били наказвани с вечни мъки за греховете им.
В ада грешната душа можела да измоли втори шанс с песните по-точно с молитвите и псалмите на Орфей. Подобна представа за задгробното пътуване имат и египтяните.
На покаялата се душа се дава втори шанс. Тя се преражда, но не трябва да съгрешава отново. Ако се обърне назад към греха, тя попада отново в ада без право на обжалване -  завинаги.
Това отличава орфизма от други учения вярващи в прераждането.
Тъй като орфиците не знаели дали живеят втори живот или имат право на втори шанс(първи живот) те трябвало да гледат да не съгрешават.
Псалмите, учението на Орфей, което се разпространявало под формата на песни. Лиричната форма е разпространена в онези времена на малограмотност, тъй като песните се помнели лесно и се учели наизуст.
Тези песни или учението укротявали животните, зверовете в човека. Това са различните пороци и грехове оприличени на различни животни. Например бика за орфиците е  символ на похотта, драконът на лакомията и т.н.
Орфиците имали седен смърни гряха олицетворени от седем животни, на които се оприличавали.
Ето друга орфическа притча. Митът за Загрей. Загреи - Великия ловец( на души) тоест капан за душите.
Те казвали, че когато благоразумието, здравия разум(символизиран от Зевс) напусне човека и отстъпи престола си на чувствата, емоциите(симв.Загреи), човек е преследван от пороците - титаните, символ на стихиите, първичното. Тогава човекът преминарва през различни етапи на морален упадък - преобразява се в различни животни. Накрая е запленен от себе си - огледалото, тоест от егоизма. Тогава пороците разкъсват и поглъщат душата. Завръщането на благоразумието(Зевс), победата на разума над чувствата изгаря пороците(титаните) и възражда духовно погубената душа.

Краят на Орфей.
Орфей се противопоставил на Дионисиевите празненства - оргиите. Тъй като вакханстването било грях според учението му. Освен това оргиите заплашвали устоите на обществото. Някои древни царе забранявали равратния култ. Обаче с противниците на култа вакханките, най-фанатичните привърженици на култа, се разправяли жестоко. Убивали ги, разкъсвали ги и ги обезглавявали. Така например постъпват с тиванския цар Пентей, когото вакханките разкъсали, я между тях била и майка му.
Разбира се този яростен фанатизъм имал съвсем реално основание. Застаряващите и по-непривлекателни жени били най-големите почитатели на оргиите.(Вакханките не само танцували в чест на Дионис, те се отдавали на празнуващите. От там и оргия е станало нарицателно,) За тях това била единствената възможност да ги огрее. Тъй като грозни жени няма, ако мъжете са пияни. Хубавите жени нямали такива проблеми. Само да поискат - обожатели достатъчно.
Та вакханките нарекли Орфей женомразец и гей и го убили, защото  заедно с оргиите им отнел мъжете.
Разбира се това била кревета. Орфей се противопоставил на разврата на оргиите, защото подкопавали семейството и обществото, а не защото мразел жените. Той не бил гей. Любовта му към Евридика го доказва. Но подобна клевета е дежурната, ако някой откаже на жена. А Орфей се отказал от оргиите, от разврата и вакханките.
Тази лъжа била разпространявана от последователите на Дионис, вакханстващите, които ненавиждали орфическото учение като конкурентен култ и техни опоненти. Гърците пък я подхванали, защото освен това завиждали на траките за Орфей и искали да го очернят.
Но трябва да се реабилитира този знаменит тракийски религиозен реформатор. Той бил очернян от противниците си и противниците на учението му.
Алкохолиците и развратниците, които прикривали пороците си с религията.
Това са злословниците на тракийския певец.
А скитите например са наказвали със смърт вакханстващите. Дори царете покварили се от Дионис не били пощадени. Те смятали вакханалиите за безумие. Да Дионисиевия култ бил опасно и вредно нещо. Едно е да правиш оргии, но друго е да ги издигнеш в култ. Напълно залужено са си били преследвани тези безумци.







Тагове:   траки,   Орфей,   орфизъм,   Тракия,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnoto
Категория: Други
Прочетен: 698862
Постинги: 373
Коментари: 326
Гласове: 231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031